Απο τους εξαρτημένους ηλικιωμένους που θα έχουν ανάγκη για φροντίδα, οι μισοί τουλάχιστον από αυτούς θα είναι λόγω της θα είναι λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.Τα άτομα αυτά σχεδόν θα τριπλασιαστούν διεθνώς μέχρι τα μέσα του αιώνα μας, από 101 εκατομμύρια σήμερα σε 277 εκατ. το 2050, σύμφωνα με την «Παγκόσμια Έκθεση Αλτσχάιμερ 2013» που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το 80% των ηλικιωμένων στα γηροκομεία εκτιμάται ότι έχουν Αλτσχάιμερ και άνοια.
Η έκθεση, που συντάχθηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Πρινς του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Κολλεγίου King’s του Λονδίνου για λογαριασμό της οργάνωσης ‘Διεθνής της Νόσου Αλτσχάιμερ”, σύμφωνα με το BBC, προειδοποιεί ότι η νευροεκφυλιστική ασθένεια τείνει να εξελιχθεί σε «παγκόσμια επιδημία», ιδίως καθώς αναμένεται τα επόμενα χρόνια να πληγούν πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια(νευροεκφυλιστική ή αγγειακή) είναι η πιο συχνή και πιο σοβαρή αιτία άνοιας, προκαλώντας συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης, αλλαγές στην ψυχική διάθεση, προβλήματα επικοινωνίας και αυτοεξυπηρέτησης.
Τουλάχιστον πάνω από ένας στους δέκα ανθρώπους άνω των 60 ετών (ποσοστό 13%) χρειάζεται μακροπρόθεσμη φροντίδα και υποστήριξη από άλλους για τις καθημερινές ανάγκες του (πλύσιμο, φαγητό, ντύσιμο κ.α.), σύμφωνα με την έκθεση. Το γεγονός αυτό ασκεί μεγάλη πίεση στις οικογένειες των ηλικιωμένων, με συνέπεια ορισμένοι στενοί συγγενείς να υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν ακόμα και τη δουλειά τους, προκειμένου να φροντίζουν τον ασθενή.Στην Κύπρο μέχρι σήμερα άτομα με άνοιες υποστηρίζονταν στο σπίτι τους είτε απο τον στενό τους οικογενειακό κύκλο είτε (τα τελευταία χρόνια) απο “φροντιστές” απο τρίτες χώρες ή και ευρωπαικές με αποτέλεσμα την ελλειπή φροντίδα και ανεπαρκείς ιατρική παρακολούθηση τους.Η φροντίδα των ατόμων αυτών καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη λόγω των αυξημένων αναγκών τους σε φροντίδα που προέρχονται απο την ίδια την ασθένεια και συνοδών προβλημάτων υγείας ,αλλά και λόγω της πολυπλοκης φαρμακευτικής τους αγωγής .Τα τελευταία χρόνια υπάρχει η επιλογή εισαγωγής ατόμων με άνοιες σε ειδικά κέντρα φροντίδας και παρακολούθησης.Τα κέντρα αυτά επιβάλλεται να στελεχώνονται απο έμπειρους νοσηλευτές και διάφορους άλλους επαγγελματίες υγείας και να διαθέτουν και τους κατάλληλους χώρους (ασφάλεια και ιδιωτικότητα).